Zašto u jednoj dojci imam manje mleka nego u drugoj?

Ako dojite bebu češće na jednoj dojci ili ako beba preferira jednu dojku to može objasniti zašto u drugoj imate manje mleka. Setite se ponude i potražnje.

Ako isključivo izdajate odgovor nije tako jednostavan i razlog je “majka priroda”. Normalno je da nam dojke nisu jednake, da nemaju isti kapacitet i da je u jednoj sporiji otpust nego u drugoj. Potpuno je normalno da iz dve dojke izdojite različitu količinu mleka.

Kako povećati produkciju u slabijoj dojci?

  1. Između podoja/izdajanja možete izdojiti samo tu dojku kako biste povećali produkciju. Ovo ne mora biti izdajanje od pola sata, dovoljno je i 5 min dodatne stimulacije koja će vremenom povećati količinu.
  2. Na kraju podoja ili izdajanja nastavite da izdajate tu dojku bar dodatnih 5 min kako biste poslali informaciju mozgu da u njoj proizvede još mleka.
  3. Nežno masirajte i grejte dojku tokom izdajanja kako bi je temeljno ispraznili. Prazne grudi se brže pune. Zaostalo mleko daje informaciju mozgu da prekine proizvodnju.
  4. “Power pumping” koje imitira klaster dojenje. Kontinuirano izdajanje sa pauzama ima veliki uticaj na proizvodnju mleka. Više o tome OVDE.

Budite strpljive, vaše telo neće odmah reagovati na dodatnu stimulaciju. Moguće je da prođe i do mesec dana kontinuirane stimulacije dok ne vidite povećanje.

Marina Mumović Milošević

Sertifikovana savetnica za dojenje (CBS)