Ono što mame često pitaju je kako da skladište mleko i koliko dugo mleko može da stoji na određenoj temperaturi. Dokazano je da majčino mleko sadrži neke antibakterijske supstance koje sprečavaju rast bakterija u njemu i koje mu pomažu da duže ostane sveže. Ovde vam predstavljam tri najrelevantnija izvora ovih informacija, a to su CDC (Centar za kontrolu i prevenciju bolesti), AAP (Američka akademija pedijatrije) i Kellymom (poznati sajt o dojenju). 

  Zanimljivo je da kolostrum može duže da opstane na sobnoj temperaturi nego zrelo mleko. Ja lično najviše volim da držim sveže izdojeno mleko u termo torbi najviše 6-8h dok ga beba ne popije. Dosipam po potrebi jer mleko kontaminirano bebinom pljuvačkom može lakše da se pokvari. Za prematurse važe još strožija pravila.

  Mleko koje je bilo skladišteno u frižideru, ima više protektivnih svojstava od onog zamrznutog, a sveže izdojeno mleko najviše. Takođe, mleko koje je bilo u zamrzivaču 6 meseci ima više protektivnih svojstava od onog je bilo 12 meseci. Ukoliko se mešaju sveže izdojeno mleko i mleko iz frižidera preporuke su da ona budu iste temperature pre spajanja. Takođe, mleko se u frižideru drži što dublje gde je temperatura konstantna, nikako u vratima. Što se češće otvara frižider veće su šanse da će se mleko pokvariti. 

  Mleko se skladišti u kesicama za mleko ili čašicama koje su predviđene za zamrzavanje, uvek u manjim količinama kako ne biste bacali višak. Nikako ne koristiti bočice za urin iako su sterilne jer nisu BPA free!  Mleko iz frižidera možete zagrejati pod mlazom tople vode i iskoristiti u roku od 2h. Jednom zagrejano se ne vraća u frižider (preporuka CDC). Mleko nikada ne treba pregrevati jer se tako gube brojna nutritivna svojstva. Uvek ga treba promućkati da bi se homogenizovalo. Nikako ne koristiti mikrotalasnu za zagrevanje mleka.

  Zamrznuto mleko se može staviti u frižider kako bi se postupno odmrzlo i može se iskoristiti u roku od 24h otkad se skroz otopi. Nakon odmrzavanja, treba ga zagrejati kao i mleko koje je bilo u frižideru i iskoristiti u roku od 2h. Takvo odleđeno mleko ne sme se ponovo zalediti. U slučaju da u mleku još ima kristala leda može se ponovo zalediti. Može se desiti da odleđeno mleko beba odbije zbog lipaze, pročitajte više o tome OVDE.

  Mleko nikad ne treba bacati! Čak i ako nije za konzumaciju ono se uvek može sipati bebi u kupku ili od njega napraviti nakit, sapun, zaliti cveće itd. Pogledajte post o tome.

  Marina Mumović Milošević

  Sertifikovana savetnica za dojenje (CBS)