Može se desiti da neke mame primete gorak, kiselkast, metalan ili sapunjav ukus mleka. To se događa kad je mleko puno lipaze (enzima koji razgrađuje mast u mleku), te u zavisnosti od njegove količine, može se primetiti čudan žareći ukus i ako je kratko bilo skladisteno u frižideru, a češće ako je bilo zamrznuto.

    Takvo mleko je potpuno ispravno i većina beba će ga popiti, ali neke neće hteti. Nekad je potrebno samo pokušati nekoliko puta, ali nekad ni to neće pomoći da beba prihvati. U tom slučaju moglo bi se dodati malo sveže izdojenog mleka ako ga ima. Ako nema probajte dodati bezalkoholni ekstrakt vanile (1-2 kapi na svakih 30 ml), ili umočiti štapić vanile pa izvaditi kako bi poboljšao ukus mleka. Takodje moglo bi se dodati malo spravljenog AD mleka, samo da bi se izbeglo bacanje.

    Kako se može sprečiti pojava lipaze? Prvo treba zamrznuti nekoliko vrećica ili posudica, te ih nakon nedelju dana odmrznuti i proveriti jesu li u redu. Ako ukus nije dobar i beba odbija takvo mleko, majka ubuduće treba izdojeno mleko odmah nakon izdajanja zagrejati gotovo do vrenja (da se pojave mehurići na rubovima) i zatim ga naglo ohladiti zamrzavanjem.

    Zagrevanjem se sprečava aktiviranje lipaze. Ovo ne deluje na mleko u kojem se već pojavila lipaza. Ova metoda će uništiti neka protektivna svojstva mleka i smanjiti nutritivnu vrednost, tako da se preporučuje samo u krajnjem slučaju. Više o skladištenju mleka pročitajte OVDE.

    Marina Mumović Milošević

    Sertifikovana savetnica za dojenje (CBS)