Još nazvan i tečnim zlatom zato što je žute boje koju mu daje beta-karoten. On je prekursor zrelog mleka, gusta i kremasta supstanca koja se luči još u trudnoći.

  Mnoge trudnice će posle 20te nedelje trudnoće primetiti žute kapi na bradavicama, a neke će se čak buditi sa natopljenom majicom. To nije pokazatelj koliko ćete mleka imati kada se porodite.

  Kada se beba rodi kolostrum je prva hrana koja je idealna za njene potrebe. Prvih 2-5 dana nakon porođaja lučiće se samo kolostrum, sledećih 7-14 dana javlja se prelazno mleko koje nakon toga postaje zrelo mleko.

  Bebama je u prvom danu života potrebna vrlo mala količina kolostruma jer im je želudac jako mali, veličine višnje. On je prepun antitela i drugih korisnih nutrijenata i mnogim prerano rođenim bebama može i život da znači.

  Ukoliko beba nije u mogućnosti da sisa savetuje se ručno izdajanje kolostruma i hranjenje na kašikicu kako bi se izbegao nepotreban gubitak ove dragocene tečnosti i kako bi se izbegla konfuzija bradavice. Više o tome OVDE.

  Marina Mumović Milošević

  Sertifikovana savetnica za dojenje (CBS)