1. Upoznajte se sa svojom izdajalicom – bitno je znati kako ona funkcioniše i koliko često se menjaju delovi (da, svi oni imaju rok trajanja).
  2. Odaberite odgovarajuću veličinu levaka – ukoliko levci nisu odgovarajući dojke se neće temeljno prazniti i vremenom može doći do pada količine kao i do iritacije bradavica. ODREDI LEVKE 
  3. Izdajajte svaka 2-3 sata tokom dana i svaka 3-4 sata max tokom noći (ovo je jedini recept za održavanje i povećanje količine).
  4. Koristite masažu, kompresije i tople obloge-kako bi se otvorili kanalići i mleko što bolje teklo (ništa bolno, samo nežno).
  5. Za osetljive bradavice, koristite lanolin – za oštećene bradavice pomaže bepanten plus krema i aktivni kiseonik koji pomažu zarastanje ragada. Ako su levci neudobni mogu se namazati kokosovim uljem iznutra.
  6. Temeljno ispraznite obe dojke – samo temeljnim i redovnim pražnjenjem dojki dolazi do povećanja količine mleka. Rukom izdojite i poslednje kapi.
  7. Smanjite stres, a povećajte samopouzdanje – stres je glavni neprijatelj mleka, zbog njega dolazi do sužavanja kanalića pri čemu dolazi do utiska da je mleko stalo (mleko ne može da nestane preko noći), zato je bitna redovna stimulacija dojki da bi se prebrodio taj period.

Marina Mumović Milošević

Sertifikovana savetnica za dojenje (CBS)